A májrák megelőzése

Az idei Nemzeti Rákellenes Nap központi témája a daganatos betegség és az alkoholfogyasztás összefüggése volt. A májrák ellen az alkoholizmus kerülésével tehetünk a legtöbbet, emellett érdemes beadatni a hepatitisz-B vírus elleni oltást is.

Hazánkban a krónikus alkoholizmus elterjedése miatt az utóbbi évtizedekben a májzsugorban történő megbetegedések és halálozások száma a többszörösére emelkedett, és a boncolási adatok szerint az alkoholos eredetű májzsugorban elhunyt betegek 28 százalékában észlelték májrák kialakulását is. Az áldozatok a 35-64 éves korosztályba tartoztak.

A májrák kialakulásában egyaránt szerepet játszhatnak a különféle vegyi anyagok, az alkoholizmus vagy a hepatitisz-B és hepatitisz-C vírusfertőzések következtében kialakuló krónikus májgyulladás, majd az ebből kifejlődő májzsugor. A daganat tünetei lehetnek a gyakori bizonytalan hasűri fájdalom jelentkezése, hányinger, hányás, étvágyvesztés, lesoványodás és szokatlan fáradékonyság. Olykor láz és sárgaság is kialakulhat. Panasz esetén hasi ultrahang és laborvizsgálat segíthet a diagnózis megállapításában.

A májdaganat megelőzésében a legfontosabb teendő a mértéktelen italozás visszaszorítása lenne. Ugyancsak fontos, hogy a vegyi üzemekben dolgozók betartsák a munkavédelmi előírásokat, és kérjünk védőoltást a hepatitisz-B vírus ellen. A hepatitisz-C vírus ellen nincs védőoltás, ezért jó, ha tudjuk, hogy a vérrel terjedő fertőzés kockázata fennáll közös borotva és fogkefe használata során, továbbá tetoválás, akupunktúra, testékszer felhelyezés kapcsán is. Igen veszélyeztetettek az intravénás droghasználók.